duminică, 21 septembrie 2008

Microfoane

Pentru ca m-ati intrebat despre microfoane o sa va spun ce am folosit eu si care a fost castigatorul in cazul meu. Fiecare voce se muleaza pe un tip de microfon. Ca e Shure, Sennheiser, AkG sau orice altceva...veti gasi exact ceea ce va trebuie. Eu am ales Shure KSM9. Dar pana la el, am experimentat cateva. O sa fac doar o scurta prezentare, fara sa intru in detalii.


Shure SM58
Asta a fost primul microfon cu care am cantat in mod constant. Eram la BabaNovac si Ramon avea doua d-astea. Pe unul mi l-a imprumutat mie.Cardioid, dinamic

raspuns - de la 50 la 15,000 Hz
Eu personal, nu imi aduc aminte de el cu placere. Din trei concerte, la doua aveam probleme. Cred ca nu era potrivit pentru vocea mea. Cu toate astea, Shure SM 58 a fost unul dintre cele mai de succes microfoane. Iar Ramon era incantat de el si adevarul este ca vocea lui suna bine cu microfonul asta. Sau poate mi-l daduse mie pe cel stricat?:)) Glumesc. In fine, ideea este ca acum, avand termen de comparatie, nu mi-ar mai face nici o placere sa cand pe un SM 58.


AKG D3700


Primul microfon personal a fost un AKG. Trecere de la SM58 a fost extraordinara. Mi-a placut din prima clipa. Dragoste la prima vedere. Inca il mai am si nici prin cap nu mi-ar trece sa il vand. Are un sunet foarte cald si plin dar sta prost cu inaltele. E potrivit pentru genul de concerte "in fortza". Pentru funk, e foarte ok. Pentru jazz, chill...exista mai bune.


Hypercardioid, dinamic

raspuns - de la 60 la 18,000 Hz


Shure SM86
Mai in gluma, mai in serios, mi-am descoperit vocea cand am inceput sa cant pe SM86. Si a inceput sa imi placa sa ma ascult:))
Pana la el am, am cantat numai cu microfoane dinamice.
Si va marturisesc ca nu m-as mai intoarce niciodata undeva mai jos de SM-ul asta. E ca si cum i-ai canta cuiva incet, la ureche si acel cineva simte cea mai mica vibratie a corzilor vocale. Este o placere. Recomand tuturor celor care doresc sa se apuce de cantat, sa isi cumpere un Shure SM 86. Nu am renuntat la el, dar m-am indragostit de un alt Shure. O sa le alternez...Cardioid, Condenser
raspuns - intre 50 si 18,000 Hz
nivel zgomot propriu- 23 dB-A

Shure KSM9

Castigatorul a fost tot de la Shure, de data asta KSM9. Am cantat doar de doua ori cu el, intr-un festival (Felsziget) si intr-un spatiu neconventional (Libraria Carturesti - Romana). Este PERFECT. PERFECT.PERFECT.

Este tot condenser dar are doua optiuni de cardioid si supercardioid.


Supercardioid si Cardioid, Condenser
raspuns - intre 50 si 20,000 Hz
nivel zgomot propriu- 22 dB-A


LATER EDITBehringer B-1 Am omis sa va povestesc despre B1. Mie imi este foarte drag. Este un microfon pentru inregistrari, perfect pentru home-studio.


Am inregistrat cu el Another you, Danny , Magic Store, Clipe netraite, White Light.Single diaphragm condenser


raspuns - intre 20 si 20,000 Hz

5 comentarii:

Bujor Stoicovici spunea...

mie si B1 mi se pare bun, dar ala nu e de concert.
In studio face treaba, nu? (marturie sunt: Magic Store, Danny, Another You, Clipe netraite si altele)

Anonim spunea...

da, o sa bag un later edit. eu ma gandisem doar la cele de live dar...e bine de stiut;)

Bujor Stoicovici spunea...

Foarte adevarat este ca SM58 este, poate cel mai popular microfon foarte bun, iar lumea, mai ales pe la concerte il prefera. Este si mai simplu de folosit si de intretinut, cata vreme el este unul dinamic. Oricum, totul depinde mult de cel care canta pe el, de emisia vocala, dar si de stilul de interpretare.
Microfonul trebuie vazut ca pe ceva foarte personal, ca pe o prelungire a vocii, asa ca nu trebuie sa mire pe nimeni ca, la atatea miliarde de timbre si emisii vocale, nu toata lumea are aceleasi preferinte.

Rhum spunea...

oooo daaaaaaaaa..this is heaven!!! don't wake me up, pls! ..asa ..si care dintre microfoane credeti voi doi (specialisti) ca mi-ar imbaia mie mai bine? (merci frumos de detaliile tehnice ff interesante)

Bujor Stoicovici spunea...

la cum te stiu eu pe tine .. SM86, dar nu sunt SPECIALIST.
Imi dau si eu cu parerea:)