joi, 4 decembrie 2008

Protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice

Celor care s-au activat in cursul zilei de 30 noiembrie, s-au urnit la vot si au cotizat cu votul lor in contul electoral deschis de diversi candidati (este si cazul subsemnatului), ei bine, pentru ei , dar si pentru cei care au gasit oportun sa-si utilizeze timpul in mod mai constructiv, va prezint ce cred a fi un motiv de regret pentru naivitatea celor dintai si pentru inspiratia celor de pe urma...

Parlamentarii Romaniei, cu deplina preocupare pentru viitorul Romaniei, in sensul integrarii europene , s-au mobilizat pe ultima suta de metri a mandatului ca nu cumva sa lase tara fara o asezonare vitala a legislatiei mioritice la una din Directivele Europene. Inchipuiti-va, in plina campanie electorala, in loc sa fie preocupati, asa cum i-am suspectat cu totii, de viitorul LOR, ei, starniti de o spontana dragoste de tara isi sacrifica ore importante din pretiosul LOR timp sa se dedice (poate) ultimei runde in care sa apese butoane sau sa ridice (cu un ultim efort) mana in favoarea actului normativ care sa lase tara pe maini sigure, bune si competente. In loc sa mearga fiecare in colegiul sau sa arate electorilor BINELE pe care il vor produce in viitorul mandat si-au zis EI ca este de preferat (pentru ca, nu-i asa, pulimii trebuie sa-i faci binele cu de-a sila, pentru ca "ei nu intelege niste treburi") sa le faci BINELE inainte de terminarea mandatului. Acum probabil o sa credeti ca e vorba de vreo pomana electorala oferita in pripa, vreo marire de pensie pentru ei, ai lor sau ai altora. Nuuu... Pentru EI siguranta Românicii este mostenirea suprema pe care vor sa o lase ne(re)cunoscatorilor.
Astfel, atenti la tot si la toate, vorba poetului, au strigat ei "Adunarea!" in data de 18. noiembrie 2008 sa dea tarii conformitatea cu normele europene. Dar nu, prelungesc suspansul si va spun ca NU este vorba de Directiva Europeana care apara porcul de Ignat si nici consumatorul de trichineloza, nici brazii de ascutisul toporului si nici pulimea de viitura. Noroc ca nu exista Directive Europene in privinta construirii de autostrazi, a asigurarii unui minim de trai, a sigurantei a locului sau alte d-astea pentru care nu s-ar fi deranjat dumnealor , pe traficul asta infernal sa se adune care-de-pe-unde pentru obligatii de serviciu. NU, EI s-au activat pentru a lasa tarii transpunerea Directivei 2006/24/CE privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi de modificare a Directivei 2002/58/CE, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L105 din 13 aprilie 2006.
Despre ce este vorba: in data de 18.11.2008, Parlamentul Romaniei a adoptat Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice

care contine prevederi foarte interesante pentru TOTI utilizatorii de mijloace de comunicatie moderne (telefoane mobile/fixe, internet). Astfel, conform acestui act normativ, TOTI operatorii de sisteme de comunicatii (se intelege prin aceasta ca fac obiectui acestei legi si providerii de net prin sarmele atarnate pe toate blocurile) vor fi obligati sa creeze si sa administreze baze de date (si pe care sa le puna la dispozitia autoritatilor in conditii FOARTE INTERESANTE) continand locul initierii, destinatia, durata TUTUROR CONVORBIRILOR, MAIL-urilor, ACCESARILOR DE SITE-uri, pe scurt TOT ce inseamna comunicare prin mijloacele prezentate mai sus.
Acum eu invit pe toti sa cititi legea cu pricina, iar cei mai inteligenti si pregatiti juridiceste decat noi sa ne lamureasca si pe noi, cum dreaq presedintele si-a suprimat brusc lacrimile stoarse de mila ortacilor proaspat ingropati in data de 15 noiembrie in minele patriei, pentru a semna in data de 17.11.2008 Decretul 1128/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice pentru a promulga legea adoptata A DOUA ZI (maine, cum ar veni) :)).
Le multumim LOR pentru grija pe care ne-o poarta, pentru ca NOI sa dormim linistiti, in timp ce EI se sacrifica si... VEGHEAZA...bine-nteles, asupra noastra! Va multumesc si voua, celor care citesc blogg-ul nostru si care, sper ca ne vor scrie parerea lor (eventual vor mediatiza subiectul). Iertare daca postarea este prea lunga!!!

P.S. 1. Ca sa nu va las tristi, ia sa va dau un citat din legea asta (art. 3):

3) Cheltuielile legate de crearea şi administrarea bazei de date sunt deductibile fiscal... adica tot noi suportam si taxele pentru echipamentele cu care ei ne supravegheaza. Misto, nu?
Aaaaa, si altul: articolul 11 zice asa:
Art. 11. - (1) În aplicarea prevederilor prezentei legi sunt interzise interceptarea şi reţinerea conţinutului comunicării sau a informaţiilor consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.
(2) Furnizorii de reţele publice de comunicaţii şi furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului au obligaţia de a reţine numai acele categorii de date enumerate la art. 3 alin. (1), care sunt accesibile ca urmare a desfăşurării activităţilor proprii, în condiţiile legii.
(3) La sfârşitul perioadei de reţinere, toate datele reţinute în temeiul prezentei legi, cu excepţia datelor puse la dispoziţia autorităţilor competente, potrivit legii, şi care au fost păstrate de către acestea, trebuie să fie distruse prin proceduri automatizate, ireversibil.
Pentru aliniatele 2 si 3 sunt prevazute niste amenzi la cap. 5 al legii, dar pentru incalcarea alin (1) nu zice nimic "creatura". Ne ajuta vreun jurist...?!
2. Legea o puteti gasi pe site-ul Camerei deputatilor, dar, atentie, sunteti monitorizati! :))

Ciprian "Laurentze" Moisescu
Bucuresti, 04.12.2008

Niciun comentariu: