vineri, 20 martie 2009

Fluturii sunt mandri

Asa cum va spunea Bujor ...
Iata:


Inaugurat în 2008 în cadrul Anului aniversar “Iaşi 600“, fiind singurul festival din România care promovează preponderent curentul de avangardă denumit “Nu jazz“, Festivalul Internaţional NewJazz Festival va avea o nouă ediţie, pregătirile pentru organizarea acesteia intrând în linie dreaptă.

NewJazz Festival este dedicat abordărilor inovatoare a diferitelor influenţe în muzica de jazz, reprezentative pentru diversitatea spaţiului muzical internaţional, constituind în acelaşi timp o platformă de dialog atât pentru artişti cât şi pentru public, căruia i se oferă posibilitatea de a cunoaşte noile creaţii şi de a parcurge un spectru generos de stiluri: electro-jazz, future jazz, jazz house, acid jazz, jazztronica, etc., muzica fiind numai bună pentru dancefloor, dar şi pentru ascultătorul mai contemplativ.

Ediţia a 2-a NewJazz Festival va avea loc la Iaşi, în data de 22 - 24 mai 2009 şi se anunţă a fi, în această perioadă, unul din cele mai importante evenimente artistice din România, confirmându-şi prezenţa vedete incontestabile ale muzicii de gen: Erik Truffaz – Franţa, Bugge Wesseltoft – Norvegia, Parov Stelar&Band – Austria, Xaver Fischer Trio – Germania, Skalpel – Polonia, Singas Project – Ungaria, alături de care vor performa Butterflies In My Stomach, Blazzaj şi Aievea, trupe româneşti care şi-au confirmat creativitatea şi valoarea artistică. Invitaţii vor susţine o serie de concerte conceptuale care au la bază improvizaţia şi experimentul artistic în interacţiune cu efectele audiovizuale.

Ca şi la ediţia precedentă, artişti vizuali ieşeni vor provoca publicul şi invitaţii la un exerciţiu de comunicare interactivă prin deschiderea, pe perioada festivalului, a unui atelier neconvenţional denumit “New Paint“.
Iniţiativa NewJazz Festival aparţine Asociaţiei Compania FaPt – Fabrica de Artă şi Producţie Teatrală, şi a pornit din dorinţa de a susţine şi încuraja creativitatea artiştilor români, de a scoate “nu jazz-ul“ românesc din mediile underground, oferindu-l publicului larg prin crearea unui context internaţional care să-l evidenţieze şi să-l propulseze mai departe. De asemenea, organizatorii speră ca, începând cu ediţia a 2-a, NewJazz Festival să definească un nou brand cultural pentru Iaşi şi pentru regiunea Nord-Est a ţării.
Până în prezent pentru realizarea evenimentului şi-au oferit susţinerea Ambasadele Austriei, Poloniei şi Ungariei la Bucureşti şi Centrul Cultural Francez Iaşi, festivalul fiind organizat de Asociaţia Compania FaPt în parteneriat cu AWA Records şi Asociaţia Talent.
Newjazz Festival are loc în aer liber, într-o zonă turistică şi centrală a oraşului Iaşi, Muzeul Literaturii Române – Casa “Vasile Pogor”, amplasamentul şi arhitectura oferind un back-ground deosebit şi o atmosferă similară festivalurilor de gen din străinătate, fapt confirmat de artiştii prezenţi la prima ediţie.

2 comentarii:

Anonim spunea...

excelent!
cred ca va fi cel mai tare festival al anului!
felicitari!

Anonim spunea...

abia astept! numar zilele
sper sa nu se modifice programul ca in alte cazuri. ca am mai vazut pe la alte festivaluri, una anunta si alta se intampla. eu vin pentru butterflies si pentru truffaz si pentru parov. na!

monica